fredag 27 november 2009

Tänkvärt!

Pressmeddelande:

JÄMTKRAFTS REKLAMFILM EN BLUFF

Jämtkrafts nya reklamkampanj har fått Martin Falklind, känd sportfiskeprofil och chefredaktör på tidningen Fiskejournalen, att reagera. Han går till och med så långt att han anklagar Jämtkraft för att bluffa. Nu svarar han med en egen ”motfilm”.
- Jämtkraft påstår att du som kund ska få reda på hur elen tillverkas och varifrån den kommer, men i sin reklamfilm visar de i själva verket något helt annat. Som jag ser det försöker de lura konsumenterna att tro att vattenkraften inte påverkar naturen, säger Martin Falklind. I reklamkampanjen ”Ursprungsmärkt el på riktigt” visar Jämtkraft en forspaddlare som far genom sprudlande forsar. Martin Falklind blev upprörd.
- Det som händer när man bygger ett kraftverk är att forsarna försvinner och växter och djur dör, inte bara i närheten av kraftverket, utan över stora områden. Martin Falklind, som också är filmare, tog saken i egna händer och har nu gjort en kortfilm där Jämtkrafts reklamfilm granskas. Där visar Martin hur han tycker reklamfilmen borde ha sett ut.
- I filmen ursprungsmärker jag elen åt Jämtkraft och visar exakt hur det ser ut på de platser som deras el kommer ifrån. Här finns inga porlande forsar, utan bara döda älvfåror och stängda kraftverksluckor. Det mest komprometterande tycker Martin Falklind är Jämtkrafts val av inspelningsplats för reklamfilmen.
- Den är inspelad vid Ristafallet, ett av de få områden i hela Jämtland som är skyddat mot just vattenkraft. Tyvärr är inte Jämtkraft ensamt om denna typ av reklambudskap. Kraftindustrin lägger miljontals kronor på kampanjer som syftar till att framställa dem som miljövänliga, menar Martin Falklind.
- Tänk om de istället lade pengarna på att bygga fiskvägar så att lax, öring, röding, harr med flera, kunde vandra förbi kraftverken för att fortplanta sig.
- Vattenkraft må vara en förnybar energikälla, men miljövänlig är den inte.

Filmen finns att se på: http://www.youtube.com/fiskejournalenhttp://fiskejournalen.picsearch.tv/?cat=&q=&lmediaid=&order=posted&mediaid=7JUAtLbhEZqO7lAMvS9fhQ&page=1 <http://fiskejournalen.picsearch.tv/?cat=&q=&lmediaid=&order=posted&mediaid=7JUAtLbhEZqO7lAMvS9fhQ&page=1>
Pressbilder kan tankas hem här:
1 Forspaddlare utan fors http://www.sportfiskeforum.se/pressbilder/1Hittar_ej_forsen.jpg
2 Duved http://www.sportfiskeforum.se/pressbilder/2Duved.jpg
3 Hissmofors http://www.sportfiskeforum.se/pressbilder/3Hissmofors.jpg
4 Näsaforsen http://www.sportfiskeforum.se/pressbilder/4Nasaforsen.jpg
5 Ristafallet http://www.sportfiskeforum.se/pressbilder/5Ristafallet.jpg

Kontakt/mer information:
Martin Falklind
Chefredaktör Fiskejournalen
Snickarvägen 3443 61 Stenkullen 0708-755 711
martin.falklind@fiskejournalen.se

Inga kommentarer: